Betonfabrik sparer 17 tons plastik med ny strækfilm
Ikast Betonvarefabrik A/S
Efter en dybdegående analyse af produktionslinjen indførte IBF en ny type strækfilm. Det kan tydeligt mærkes på bundlinjen og i CO2-regnskabet.
”Vi bruger flere tusinde ruller strækfilm om året, så enhver optimering kan have stor betydning i det lange løb. Derfor besluttede vi at undersøge, hvordan vi kunne optimere vores strækfilm”
Læs om strækfilmscasen hos IBF

Tungt læssede paller med alt fra betonfliser til tagsten. Produkterne, der skal vikles hos IBF (Ikast Betonvarefabrik), stiller store krav til sikker og effektiv pakning på virksomhedens 13 danske lokationer.
I mange år blev IBFs paller viklet med en Elastica strækfilm på 15 my. En film, som klarede de hårde forhold sikkert og omkostningseffektivt og fungerede fint på både gamle og nye maskiner. Spørgsmålet var blot, om det kunne gøres endnu bedre.
”Vi bruger flere tusinde ruller strækfilm om året, så enhver optimering kan have stor betydning i det lange løb. Derfor besluttede vi at undersøge, hvordan vi kunne optimere vores strækfilm,” siger Michael Clausen, strategisk indkøber hos IBF.
Med 13 lokationer og forskelligt udstyr er det ikke en nem opgave. Men i samarbejde med MC emballages eksperter igangsatte IBF en test af produktionslinjen på alle lokationer for at finde optimeringsmuligheder.
Alle anlæg kan optimeres
Testresultaterne viste hurtigt, at viklemaskinernes plastikforbrug varierede meget. De nyeste maskiner brugte blot 45 gram strækfilm pr. pakning, mens de ældste rundede 250 gram. Derfor var der en vis skepsis at spore på IBFs lagergulve, da idéen om at bruge en tyndere strækfilm på alle virksomhedens maskiner blev præsenteret.
”I starten kan de nye typer strækfilm virke som noget tyndt stads, der ikke kan holde. Men vi opdagede hurtigt, at den nye strækfilm kunne vikle flere paller af samme kvalitet med mindre plastik. Selv på vores ældre maskiner,” siger Michael Clausen og tilføjer:
”Nu kan vi vente med at investere i nye maskiner, samtidig med at vi sparer flere tusinde rulleskift om året, fordi vi kan foretage mange flere viklinger pr. rulle. Det betyder, at virksomheden bliver mere lønsom. Så i sidste ende gav det rigtig god mening at skifte.”
IBFs nye strækfilm er en nanobehandlet folie med 31 lag. Ny teknologi har gjort det muligt at sammensætte folien af ekstremt stærke, men tynde lag, og derfor måler strækfilmen blot 12 my. En markant nedskæring i forhold til IBFs tidligere strækfilm på 15 my.
Nanofolien nedsætter IBFs årlige forbrug af plastik med 17 tons. Og selvom filmen er dyrere pr. rulle, sparer IBF 20 procent på strækfilmsbudgettet, fordi hver rulle indeholder flere meter film. Det betyder også, at IBFs leverandører kan fragte flere meter strækfilm på samme mængde plads. Derfor sparer IBF op til 46 tons CO2 om året.
Grundig gennemgang
Indførslen af den nye strækfilm kom på plads på baggrund af en grundig gennemgang af viklemaskinerne på alle IBFs lokaliteter med to eksperter fra MC emballage. På den måde kunne eksperterne anbefale den optimale strækfilm til IBFs produktionslinje.
”Når vi får lov til at komme helt tæt på kundens produktionslinje, kan vi teste den til bunds. Det giver os mulighed for at illustrere besparelsen ved at veje strækfilmen, og på den måde kan vi foreslå det optimale materiale og påvise den økonomiske besparelse. Det er ofte en stor øjenåbner for kunderne,” siger Thomas Henneberg.
Efter endt testarbejde udarbejder MC emballages eksperter en grundig rapport, som viser resultaterne af optimeringen og målinger af alt fra holding force til punkteringsstyrke. Og samarbejdet stopper ikke her. Både under og efter implementeringen er det altid er muligt for formanden på lagergulvet at ringe om assistance til maskinerne eller søge råd om nye komponenter.
”Vi gør vores bedste for at hjælpe både indkøbere og lagermedarbejdere. Det er vigtigt for os, at de føler, at vi gør et ordentligt stykke arbejde, når vi optimerer produktionslinjen,” siger han.
Har din virksomhed behov for at optimere strækfilmsforbruget ligesom IBF? Så tøv ikke med at kontakte vores eksperter