Tirsdag den 27.02.24 afholdte MC emballage i samarbejde med Vana et webinar om Det udvidede Producentansvar for emballage. Hvis du ikke deltog, eller hvis du ønsker et gensyn, så kan du i dette opslag se en videooptagelse af webinaret i sin fulde længde.
I videoen fortæller Rikke Halkjær Kristensen, Fagchef for cirkulær økonomi hos Kollektivordningen Vana om, hvilke virksomheder, der bliver ansvarlig under Producentansvaret samt hvad og hvordan der skal indrapporteres. Rikke giver også en forklaring på kollektivordningernes rolle under det udvidede Producentansvar.
Trine Schmidt, som er afdelingschef hos MC emballage og har det overordnede ansvar for compliance og bæredygtig udvikling, fortæller i webinaret om, hvordan virksomheder kan reducere sine omkostninger til Producentansvaret. Der gives konkrete eksempler på, hvordan MC emballage sammen med kunder har optimeret emballageløsninger via design og materialevalg og det understreger vigtigheden af at komme i gang med at danne sig et overblik over sine emballager, for der er typisk et potentiale, der både kan tjene virksomheden økonomisk og samtidig gavne miljøet.
Se eller gense hele webinaret herunder:
Opdateret 07-05-2024
Værd at vide om Producentansvaret for emballage (EPR):
Det udvidede Producentansvar (EPR) for emballage er en miljøpolitisk strategi, hvor producenterne holdes ansvarlige for hele livscyklussen af deres produkter, især når det gælder emballage. Dette inkluderer design, indsamling, genanvendelse og bortskaffelse af emballage.
Hvem påvirkes af det udvidede Producentansvar for emballage?
Alle virksomheder, der i første led bringer emballager i omløb på det danske marked, bliver ansvarlige for at finansiere og organisere indsamling, sortering og behandling af deres emballageaffald. Det omfatter altså både producenter af emballagematerialer, importører, distributører og detailhandlere, det vurderes, at det svarer til cirka 41.000 danske virksomheder. Når producentansvaret skal placeres, så skelnes der mellem forskellige emballagekategorier. For primære og sekundære emballager gælder, at det er påfylderen, der er ansvarlig for emballagen. Men for emballagekategorierne transportemballager, primær produktionsemballage, genbrugsemballage og serviceemballage da er den ansvarlige virksomhed den, der i første led tilgængeliggør tom såvel som påfyldt emballage på det danske marked.
Hvilke typer af emballage er omfattet af EPR?
EPR dækker alle typer af emballage anvendt til kommercielle og industrielle formål og omfatter både primære emballager, sekundær emballager og tertiære emballager.
Hvad skal virksomhederne gøre for at overholde EPR?
Virksomheder skal registrere sig hos en DPA som er den national emballageordning i Danmark. Virksomheder skal rapportere mængden og typen af emballage, de sætter på markedet og skal bidrage økonomisk til omkostningerne ved indsamling, sortering og genanvendelse af emballageaffald via graduerede miljøbidrag.
Hvad er en kollektivordning?
Desuden etableres kollektivordninger, det på vegne af deres medlemmer varetager de administrative og praktiske opgaver under EPR og behandler de mængder affald, der svarer til de mængder emballager deres medlemmer tilgængeliggør i Danmark. Tanken bag kollektivordningerne er, at medlemmerne i en kollektivordning kan få del i stordriftsfordele og desuden få hjælp til at løfte en byrde som for de fleste virksomheder vil være umulig at løfte alene. Er man ikke medlem af en kollektivordning, så skal man kunne godtgøre, at man selv indsamler og behandler emballageaffald svarende til den mængde emballager man selv tilgængeliggør i Danmark.
Hvad betyder bagatelgrænsen?
Virksomheder, der tilgængeliggør mindre end 8 tons emballage årligt på det danske marked vil være omfattet af bagatelgrænsen. Bagatelgrænsen betyder ikke, at disse virksomheder fritages for at betale for de emballager, der tilgængeliggøres på det danske marked. Til gengæld er kravene til indberetningen ikke så detaljerede og afregningen vil være en gennemsnitspris per ton emballage. For virksomheder under bagatelgrænsen er det ikke et krav at være medlem af en kollektivordning.
Hvordan vil EPR bidrage til miljøbeskyttelse?
EPR sigter mod at reducere mængden af affald og fremme genanvendelse ved at gøre producenterne ansvarlige for deres emballage. Dette skal motivere til design af mere bæredygtig emballage, øge genanvendelsesrater og reducere miljøbelastningen fra affald.
Hvordan håndhæves EPR-reglerne?
Bekendtgørelser udarbejdes af den danske miljøstyrelse, men det er DPA, der er udpeget af Miljøstyrelsen til at administrere reglerne samt overvåge implementeringen og håndhævelsen af EPR-reglerne, herunder indsamling af gebyrer og håndhævelse af sanktioner for manglende overholdelse.
Hvor kan virksomheder finde yderligere information og vejledning?
Virksomheder kan kontakte den danske miljøstyrelse eller besøge deres officielle hjemmeside for at få adgang til detaljerede vejledninger, registreringsprocedurer og andre ressourcer relateret til EPR for emballage. For specifik vejledning og løbende opdateringer om Det udvidede Producentansvar for emballage er det vigtigt at følge de officielle meddelelser fra den danske miljøstyrelse.
Hvordan reducerer du dit EPR bidrag?
Da der betales for de mængder man tilgængeliggør i Danmark, så vil en reduktion af emballage også betyde en mindre regning. Desuden vil prisen variere for forskellige materialetyper, så det koster altså ikke det samme for fx pap og plast. Dit valg af emballage og din måde at bruge emballagen på får altså indflydelse på din afregning. Af væsentlige fokusområder kan nævnes:
- Affaldsreduktion
- Genbrugelighed
- Genanvendelighed
- Brug af genanvendt materiale i emballage
- Minimering af tilstedeværelsen af farlige stoffer.
Vi håber du er blevet inspireret til at gå dine nuværende emballageløsninger igennem og vi står selvfølgelig klar til at understøtte dig og din virksomhed med data og rådgivning. Kontakt os allerede i dag og lad os hjælpe dig godt på vej.