Dit plastaffald er penge værd
I Danmark produceres hvert år 340.000 tons plastikaffald, men kun cirka 30% genanvendes ordentligt, så der ligger et stort og uudnyttet potentiale for genbrug af plast.
Selvom det tager tid at sortere dit plastaffald og efterfølgende sørge for, at plasten bliver aftaget og kommer det rigtige sted hen, så er der rent faktisk penge at hente, når plast sælges videre. Det betyder, at din virksomhed kan gøre en god forretning, der samtidig gavner miljøet, fordi ressourcer bruges igen og igen. Ved at sortere opnår du også besparelse på forbrændingsafgiften samt containertømning af brændbart affald.
Det er vigtigt at holde affaldsfraktionerne så ”rene” som muligt, ved gode sorteringer opnår du den bedste pris for dit affald og hjælper samtidig med til, at affaldet recirkuleres på højeste mulige trin i værdikæden. Forurenede affaldsfraktioner vil typisk blive nedgraderet.
4 gode råd til håndtering af plastaffald
- Tilgængelighed; Hjælp dine medarbejdere til at ramme skraldespanden ved rent faktisk at sørge for, at der er en tilgængelig affaldsbeholder i nærheden af områder, hvor der generes store mængder affald. Langt de fleste vil nemlig gerne affaldssortere, hvis bare det er gjort let for dem. Sørg for eksempel for, at der er en affaldsbeholder til papir til rådighed i forsendelse områder, hvor der påsættes etiketter og følgeseddelslommer, så det er nemt at komme af med bag-papiret og så det bliver sorteret som papir og ikke bare går øvrigt affald til forbrænding.
- Gode rutiner; sørg for hyppig tømning af affaldsbeholdere og opbyg rutiner og ansvarsfordeling, så ingen er i tvivl om, hvis ansvar det er at tømme beholderen samt, hvor beholderen skal tømmes. Der er nemlig ikke noget værre end en overfyldt affaldsbeholder og hvis ingen tager ansvar, så får det lov at flyde, hvilket ser uordentligt ud og i værste fald bevirker, at affaldet ikke bliver sorteret.
- Visualiser; Sørg for, at affaldsstationer er mærket tydeligt op med symboler/piktogrammer, der visualiserer, hvilken type materiale, der må smides i affaldsbeholderen. Symboler/piktogrammer er rigtig gode virkemidler og vil få de fleste til at overveje sin handling en ekstra gang inden der smides andet materiale i affaldsbeholderen end den er tænkt til.
- Informer; Oplysning er vejen frem! Uvidenhed er typisk den største årsag til fejl, så klæd dine kolleger på. Forklar dem baggrunden, så de forstår, at deres handling bidrager til en mere cirkulær økonomi og bedre økonomi for virksomheden. Giv dem indsigt i de forskellige affaldsfraktioner og uddan dem i materialer bla. ved hjælp af symboler/piktogrammer, så det er let forståeligt.
Men skal vi lykkes med et cirkulært kredsløb for plast, så er det ikke nok at smide miljørigtigt ud, der skal også købes miljørigtigt ind. Det kan derfor være en god ide at opsætte ambitioner for indkøbet af plastmaterialer til eget brug, fx ved at stille krav til indhold af genbrugsmateriale i plastartikler.
Hos MC emballage gør vi en stor indsats for at opnå størst mulig genbrugsandel på plastemballager i vores standard sortiment. Hvor der er særlige hensyn at tage i forhold til typen af applikation, da kan konvertering til genbrugsmaterialer være vanskeligere, men vi arbejder hele tiden på at gøre det nemt for vores kunder at træffe miljøbevidste valg.
Vores sortiment af plastemballager med en betydende andel genbrugsindhold omfatter bla. strækfilm, topfolieark, postordreposer, afdækningsfolier, krympehætter, boblefolie og foam.
På vores hjemmeside kan du holde øje med symbolet ”genanvendt materiale” som fortæller, at produktet indeholder en betydende andel genbrugsmateriale.