EU-afgift har gjort det dyrere at bruge ikke-genanvendt plastemballage
Det er blevet dyrere at undlade at genanvende plastik. Det har skabt fremskridt for genanvendelsen, men kan også have utilsigtede konsekvenser for miljøet.

Affaldssortering er efterhånden blevet en fast del af danskernes hverdag, og vi er generelt blevet mere erfarne med at håndtere de forskellige affaldstyper.
Blandt andet viser en opgørelse fra Miljøstyrelsen, at danskerne over en årrække er begyndt at sortere markant mere plastik end tidligere[1]. Det skyldes blandt andet, at flere kommuner er begyndt at indføre separat indsamling af plastemballage[2].
Men på trods af, at danskerne er blevet bedre til at affaldssortere plastik, er der stadig udfordringer med genanvendelsen, når vi kigger på Europa som en samlet størrelse. Derfor har EU blandt andet fastlagt et mål for, at alle EU-lande i 2025 skal være i stand til at genanvende 50 procent af deres samlede plastikaffaldsmængde[3].
For at skabe incitament til at øge genanvendelsen indførte kommissionen i 2021 en afgift på ikke-genanvendt plastikaffald. Afgiften har til formål at mindske forbruget af engangsplast, fremme genanvendelsen og sætte skub i den cirkulære økonomi. Således skal alle EU-medlemslande nu betale knap seks kroner for hvert kilo plastemballageaffald, de ikke genanvender.
Tiltaget skete som led i den såkaldte genopretningsplan, der skal hjælpe EU ud af corona-krisen og skabe grobund for et mere bæredygtigt Europa[4].
Konkrete danske ændringer
Hvordan EU-landene planlægger at føre de nye afgifter ud i livet og betale regningen til EU-kassen er op til det enkelte medlemsland.
I Danmark valgte man i januar 2021 at tilpasse emballageafgiftsloven, hvilket betød, at det blev forbudt at uddele gratis bæreposer, og at detailforretninger landet over skal opkræve minimum fire kroner for en bærepose.
De forhøjede afgifter ramte ikke kun bæreposer af plast og papir, men betød også en højere afgift på PVC-folie og engangsartikler – og samtidig blev det ulovliggjort at anvende tynde plastikbæreposer under 30 my[5].
Afgiften på bæreposer, engangsartikler og PVC folier kommer ikke til at stå alene. I september i år kom den politiske aftale om det udvidede producentansvar på plads, herunder etablering af den landsdækkende kollektiv ordning VANA. VANA har til formål at sikre genanvendelsen af emballager på vegne af tusindvis af danske virksomheder og skal dermed understøtte producenterne i deres ansvar for at indsamle, sortere og genbruge eller genanvende emballager. Kollektivordningen bliver selvfølgelig ikke gratis, så der består endnu et stort arbejde i at fastlægge regler for afregning samt administration og tilsyn. Sideløbende er der nye regler for affaldssortering på vej både for erhverv og private, som alt sammen skal understøtte, at vi bliver bedre til at affaldssortere og genvinde materialer.
Genbrug – en vigtig dagsorden
Hvis ikke vi bliver bedre til at genvinde plast og benytte genbrugsplast i vores emballager, så risikerer vi, at plast bliver skiftet ud med andre materialer, og det vil ikke altid være til det positive. Ifølge Purchasing Manager hos MC Emballage, Trine Schmidt, er det nemlig vigtigt, at man ikke overser plastikkens fordele frem for andre materialer:
– Plastemballage har mange fordele og egenskaber, som andre materialer ikke kan hamle op med. For eksempel er plastikemballage kendt for sin lave vægt og lille volumen, der reducerer energiforbruget ved transport og opbevaring, fastslår Trine Schmidt og tilføjer:
–Selvom initiativerne har til formål at nedbringe mængden af ikke-genanvendt plastemballage, så betyder det ikke, at vi helt kan undgå ny plast. Der vil være emballager til fx fødevarer og medic brug, hvor genbrugsplasten ikke kan leve op til kravene og hvor det i skrivende stund vil være svært at erstatte plast med andre materialer uden at gå på kompromis enten med vores sundhed eller plastens vigtige egenskaber.
– Vi skal huske, at emballage, når den anvendes rigtigt, jo tjener et vigtigt formål om at beskytte vores varer og fx forlænge holdbarheden og mindske madspildet, der i forvejen er en stor CO₂-synder.
– Vi mener ikke, at plastik skal dømmes ude. Når det er sagt, har plastindustrien et stort ansvar for at minimere miljøbelastningen i fremstillingen af plast og blive bedre til fremme genanvendelsen. Og så ligger der naturligvis et fælles samfundsansvar i, at vi alle bliver bedre til at affaldssortere med henblik på at genanvende så meget plastik som muligt, siger Trine Schmidt.
Første skridt er efterspørgsel
Der kan allerede nu gøres meget for at genanvende plastik.
Ifølge Kenneth Kaasgaard, der er Sales & Market Director hos Ragn-Sells – en af Skandinaviens ledende aktører inden for affald – handler det ikke kun om at se på, hvordan vi håndterer vores plastikaffald. Det handler i lige så høj grad om at træde et skridt tilbage og se på, hvordan vi kan øge efterspørgslen på det genanvendte plastik:
– Den næste generation af genanvendt plastik handler om, at plastikaffald ikke længere betragtes som en endestation men derimod som en ny begyndelse. Men for at det kan lykkes, er der nogen, der skal gå forrest og påvirke efterspørgslen. For sådan som det ser ud nu, er det billigere at anvende nyproduceret plastik end genbrugsplast, siger Kenneth Kaasgaard og fortsætter:
– Efterspørgslen kan komme fra forskellige aktører. Men en af de største drivere er forbrugerne. De fleste forbrugere smider miljørigtigt ud. Men det er ikke alle, der køber lige så miljørigtigt ind, og mange er endnu ikke opmærksomme på CO₂-udledningen af de varer, de køber. Men det er vigtigt, at de stiller krav til det plastik, de køber. En sådan adfærdsændring hos forbrugerne kan for alvor gøre en forskel. Heldigvis mener jeg, at vi allerede er godt på vej. Men vi er langt fra i mål, hvis vi skal lykkes med at leve op til regeringens nye klimaplan og målet om at vi i 2030 er i stand til at genanvende 80 procent af vores plastikaffald.
Kenneth Kaasgaard fastslår, at ved at påvirke efterspørgslen kan vi i højere grad udvikle bæredygtige og cirkulære økosystemer inden for plastik, og vi har samtidig bedre mulighed for at sætte en stopper for den unødvendige overproduktion af nyt plastik og i stedet udnytte vores fossile energireserver i cirkulære processer.
Hvis du og din virksomhed vil spare penge ved at benytte genanvendt plastik, så kan MC emballage hjælpe dig på vej. Kontakt vores specialister her.
Kilder:
[1]https://mst.dk/service/nyheder/nyhedsarkiv/2019/nov/nye-tal-danskerne-er-blevet-bedre-til-at-sortere-plastikaffald/
[2] https://danskaffaldsforening.dk/plastik
[3] https://dakofa.dk/vidensbank/eu-love-rammebetingelser/
[4] https://ec.europa.eu/info/strategy/recovery-plan-europe_da
[5] https://www.danskerhverv.dk/presse-og-nyheder/nyheder/uddeling-af-gratis-bareposer-forbydes-per-1.-januar-2021/