Forstå Det Udvidede Producentansvar for dine emballager

Med producentansvaret pålægges virksomheder ansvaret og omkostningen for håndtering af emballager efter brug. Producentansvaret tilfalder den aktør, der i første led sætter emballage på det danske marked, dette kan både være i rollen som fabrikant, importør eller forhandler. Læs herunder hvad det udvidede producent ansvar har betydning for din virksomhed.

emballage

Hvad er det udvidede producentansvar?

Opdateret den 07-05-2024

Begrebet ”Det udvidede producentansvar” kom i forbindelse med, at EU-kommissionen opdaterede Emballagedirektivet. Producentansvaret er allerede indført i mange EU-lande, men herhjemme træder Det udvidede producentansvar i kraft per juli 2025, men allerede fra april 2024 åbnes op for registrering hos Dansk Producent Ansvar og fristen for registrering er 31. august 2024. Selvom der stadig er mange uafklarede spørgsmål til, hvordan det udvidede Producentansvar folder sig ud i DK, så anbefaler vi, at du allerede nu begynder at forholde dig til det. Det anslås, at 40.000 danske virksomheder påvirkes.

Det handler både om klima og miljø, ligesom det handler om, at vi skal minimere vores forbrug af ikke fornybare ressourcer og nedbringe mængden af affald. Formålet er kort sagt, at vi skal bruge mindre emballage og genanvende mere.

Med producentansvaret pålægges virksomheder ansvaret og omkostningen for håndtering af emballager efter brug.  Når producentansvaret skal placeres, så skelnes der mellem forskellige emballagekategorier. For primære og sekundære emballager gælder, at det er påfylderen, der er ansvarlig for emballagen. Men for emballagekategorierne transportemballager, primær produktionsemballage, genbrugsemballage og serviceemballage da er den ansvarlige virksomhed den, der i første led tilgængeliggør tom såvel som påfyldt emballage på det danske marked.

Hvad er en kollektivordning?

Det vil være en næsten umulig opgave og sikkert også dyrt, hvis virksomheder hver for sig skulle håndtere egne emballager, ikke bare i DK, men også på andre europæiske markeder. Derfor ser vi, at der etableres kollektivordninger. Disse ordninger overtager ansvaret for de emballager deres medlemmer sætter i omløb, og det er håbet, at kollektivordningerne, i kraft af deres mængde og tyngde, vil kunne løfte opgaven mere økonomisk og effektivt.

Der er allerede etableret en række kollektivordninger i Danmark, hos Dansk Producent Ansvar kan du tilgå en opdateret oversigt over producent ordninger. En af disse ordninger er Vana som er stiftet i et samarbejde mellem Dansk Erhverv, Dansk Industri, Landbrug & Fødevarer og DagSam. Flere kollektivordninger eller branchespecifikke ordninger kan være på vej.

3 gode råd til din emballering

Vi stopper jo ikke med at bruge emballage, da det fortsat vil være vigtigt at sikre, at produkter når frem til slutbrugeren i hel og god stand. Men vi anbefaler, at du gennemgår dine pakninger med henblik på optimeringer og her kan det også være en rigtig god ide, at tage din emballageleverandør med på råd.

1. Reducer forbruget af materiale.

Der kan være flere veje at gå for at opnå en materialereduktion. En simpel øvelse er at monitorere, hvor meget emballage, der forbruges per pakning udført af forskellige pakkere, selvfølgelig holdt op imod mængden af skader og kassation. Det vil ofte vise sig, at der er stor forskel på forbruget per pakning, så alene ved fastslå, hvordan den mest optimale pakning udføres og sikre, at alle pakkere bliver instrueret i denne pakning, kan der være store besparelser at hente.

”Vi ser ofte, at vi kan bidrage til optimeringer som vores kunder ikke selv er opmærksomme på. Vores anbefaling er at gennemgå dit emballageforbrug sammen din emballagerådgiver. Vi har værktøjskassen fuld, når det kommer til størrelsestilpasning, tykkelsesreduktion og nye konstruktioner.” Udtaler Sara Clemensen, Produktspecialist hos MC emballage. 

2. Fokus på emballagedesign.

Design pakningen, så der indgår færrest mulige materialetyper eller sikre, at emballagen er let at skille ad og sortere for forbrugeren. Hvis emballagen består af flere komponenter, som er klæbet eller svejst sammen, så vil emballagen ofte blive bortskaffet ved forbrænding. Det forventes, at sådanne pakninger vil være dyrere at få håndteret i kollektivordninger.

3. Overvej dit materialevalg.

Benyt materialer med iboende genbrugsmateriale og benyt materialer, der er lette at genanvende.  Sørg for at benytte materialer, hvor der findes systemer til at varetage indsamling, sortering og genbrug af anvendte materialer. Med det udvidede producentansvar bliver det endnu mere vigtigt end tidligere, at du enten selv har et retursystem til dine emballager, der kan godkendes i de EU-lande, hvor varer afsættes. ELLER, at der findes kollektivordninger i landet, der kan varetage opgaven på dine vegne. For langt de fleste gængse materialer vil der være etableret kollektivordninger, men vær OBS på, at der kan være variation i disse kollektivordninger fra land til land. Det kan være en meget bekostelig affære selv at skulle stå for at tage emballagen retur fra forbrugerne, så anvendes materialer, der ikke er omfattet af en kollektiv ordning, så vil det være en god ide at forsøge at udskifte dette materiale. 

På Dansk Industris hjemmeside kan du få mere information omkring implementeringen af det udvidede producentansvar. Du kan også få adgang til landeoversigten, hvor du kan hente oplysninger om de respektive EU lands implementering af det udvidede producentansvar, herunder også kollektivordninger og eventuelle landespecifikke mærkningsordninger.

Spild ikke tiden

Selvom der stadig er mange ubekendte i forhold til den kommende kollektivordning i DK, så anbefaler vi, at du allerede nu gennemgår dine pakninger, så der er tid til at teste nye produkter og implementere nye pakninger.

I den proces er det meget vigtig at overveje, hvad emballagen skal kunne og hvilke påvirkninger den udsættes for undervejs, så pakningen både yder god beskyttelse for produktet, men også giver en god kundeoplevelse. Eksempler på påvirkninger er vakuum ved luftfragt, rystelser ved vejtransport, men også temperatur og luftfugtighed samt krav til stabel- og brudstyrke eller rivstyrke. Des flere forhold du selv er opmærksom på, des lettere bliver det at ramme rigtigt med den nye emballage.

 

*Billederettigheder: Dansk Industri*

Kontakt os
Skriv til os og vi vil vende tilbage hurtigst muligt.
Relaterede indlæg
 1. 4547 træer reddet i 2020

  I 2020 har MC emballage og vores kunder været med til at redde 4547 træer fra skovhugst, alene ved brug af papirfyldsløsninger og Pregis' Easypack teknologi. Det synes vi er værd at markere!

  Pregis_2020_Tree_certificate3
 2. Pakkefyld af genbrugspapir er både nemmer og mere skånsom for miljøet

  Mikkelsen Electronics A/S

  Pakkefyld af genbrugspapir betyder nemmere affaldssortering og miljømæssig omtanke

  Hos Mikkelsen Electronics har de skiftet deres EPS-pakkefyld ud med papirfyld af 100% genbrugspapir. Det falder både i tråd med virksomhedens fokus på bæredygtighed og har sikret nemmere affaldssortering for slutkunden.

  pexels-alina-blumberg-5908320
 3. Betonfabrik sparer 17 tons plastik med ny strækfilm

  Ikast Betonvarefabrik A/S

  Efter en dybdegående analyse af produktionslinjen indførte IBF en ny type strækfilm. Det kan tydeligt mærkes på bundlinjen og i CO2-regnskabet.

  Vi bruger flere tusinde ruller strækfilm om året, så enhver optimering kan have stor betydning i det lange løb. Derfor besluttede vi at undersøge, hvordan vi kunne optimere vores strækfilm

  Læs om strækfilmscasen hos IBF

  IBF
 4. Skab mere plads på bundlinjen og klimakontoen med en bedre strækfilm

  Skal din strækfilm være grøn, højteknologisk eller ultratynd?

  Hos MC emballage afspejler vores sortiment af strækfilm hele tiden nyeste produktudvikling. Nye kvaliteter giver din virksomhed mulighed for at skabe mere plads på bundlinjen og overskud på klimakontoen, uden at gå på kompromis med pakningen.

  Forbrugernes stigende bevidsthed om klima og miljø betyder, at de fleste leverandører oplever et stigende incitament til at belaste miljøet mindre. Hos MC Emballage støtter vi op om denne mission. Derfor har vores specialister gjort det muligt for vores kunder at komme et skridt længere på vejen mod klimaindsatsten med et udvalg af bæredygtige strækfilm, der i nogle tilfælde også er en stor fordel for pengepungen.

  IMG_9487_1
Udregn fragt
Din bestilling er overskredet den maksimale størrelse for levering med GLS.Du har stadig mulighed for at gå til kurven, ændre din ordre og opfylde kravene for GLS forsendelse.
Udregn leveringspris:

Fri levering ved ordrer over kr. 1500 ex. moms.

Vi anvender en automatisk fragtberegner, der kalkulerer prisen ud fra den samlede volume. Systemet er ret komplekst og der kan i enkelte tilfælde ske fejl i beregningen. Hvis du mener at beregningen af fragten på din bestilling er forkert, vil vi meget gerne kontaktes.