Forstå Det Udvidede Producentansvar for dine emballager
Med producentansvaret pålægges virksomheder ansvaret og omkostningen for håndtering af emballager efter brug. Producentansvaret tilfalder den aktør, der i første led sætter et produkt på markedet, dette kan både være en producent og en forhandler. Læs herunder hvad det udvidede producent ansvar har betydning for din virksomhed.

Hvad er det udvidede producentansvar?
Begrebet ”Det udvidede producentansvar” kom i forbindelse med, at EU-kommissionen opdaterede Emballagedirektivet. Producentansvaret er allerede indført i mange EU-lande, men herhjemme træder Det udvidede producentansvar i kraft per januar 2025. Selvom der stadig er mange uafklarede spørgsmål til, hvordan det udvidede Producentansvar folder sig ud i DK, så anbefaler vi, at du allerede nu begynder at forholde dig til det. Det anslås, at 40.000 danske virksomheder påvirkes.
Det handler både om klima og miljø, ligesom det handler om, at vi skal minimere vores forbrug af ikke fornybare ressourcer og nedbringe mængden af affald. Formålet er kort sagt, at vi skal bruge mindre emballage og genanvende mere.
Med producentansvaret pålægges virksomheder ansvaret og omkostningen for håndtering af emballager efter brug. Producentansvaret tilfalder den aktør, der i første led sætter et produkt på markedet, dette kan både være en producent og en forhandler. Det er altså ikke den virksomhed, som producerer emballagen, men derimod den der påfylder/bruger emballagen og dermed også har størst indflydelse på valg af emballage og -design, der står med ansvaret. Et eksempel kunne være salg af shampoo, hvor shampoo kommes på flasker og flaskerne pakkes i en æske. Her er det altså shampoo, der er produktet og derfor den, der i første led gør shampooen tilgængelig på markedet, der også har ansvaret for den anvendte emballage, som i dette tilfælde både er flasken og æsken.
Hvad er en kollektivordning?
Det vil være en næsten umulig opgave og sikkert også dyrt, hvis virksomheder hver for sig skulle håndtere egne emballager, ikke bare i DK, men også på andre europæiske markeder. Derfor ser vi, at der etableres kollektivordninger. Disse ordninger overtager ansvaret for de emballager deres medlemmer sætter i omløb, og det er håbet, at kollektivordningerne, i kraft af deres mængde og tyngde, vil kunne løfte opgaven mere økonomisk og effektivt.
Herhjemme er man i gang med at etablere kollektivordninger som kan være klar, når det udvidede Producentansvar træder i kraft til januar 2025. En af disse ordninger er Vana som er stiftet i et samarbejde mellem Dansk Erhverv, Dansk Industri, Landbrug & Fødevarer og DagSam. Flere kollektivordninger eller branchespecifikke ordninger kan være på vej.
3 gode råd til din emballering
Vi stopper jo ikke med at bruge emballage, da det fortsat vil være vigtigt at sikre, at produkter når frem til slutbrugeren i hel og god stand. Men vi anbefaler, at du gennemgår dine pakninger med henblik på optimeringer og her kan det også være en rigtig god ide, at tage din emballageleverandør med på råd.
1. Reducer forbruget af materiale.
Der kan være flere veje at gå for at opnå en materialereduktion. En simpel øvelse er at monitorere, hvor meget emballage, der forbruges per pakning udført af forskellige pakkere, selvfølgelig holdt op imod mængden af skader og kassation. Det vil ofte vise sig, at der er stor forskel på forbruget per pakning, så alene ved fastslå, hvordan den mest optimale pakning udføres og sikre, at alle pakkere bliver instrueret i denne pakning, kan der være store besparelser at hente.
”Vi ser ofte, at vi kan bidrage til optimeringer som vores kunder ikke selv er opmærksomme på. Vores anbefaling er at gennemgå dit emballageforbrug sammen din emballagerådgiver. Vi har værktøjskassen fuld, når det kommer til størrelsestilpasning, tykkelsesreduktion og nye konstruktioner.” Udtaler Sara Clemensen, Produktspecialist hos MC emballage.
2. Fokus på emballagedesign.
Design pakningen, så der indgår færrest mulige materialetyper eller sikre, at emballagen er let at skille ad og sortere for forbrugeren. Hvis emballagen består af flere komponenter, som er klæbet eller svejst sammen, så vil emballagen ofte blive bortskaffet ved forbrænding. Det forventes, at sådanne pakninger vil være dyrere at få håndteret i kollektivordninger.
3. Overvej dit materialevalg.
Benyt materialer med iboende genbrugsmateriale og benyt materialer, der er lette at genanvende. Sørg for at benytte materialer, hvor der findes systemer til at varetage indsamling, sortering og genbrug af anvendte materialer. Med det udvidede producentansvar bliver det endnu mere vigtigt end tidligere, at du enten selv har et retursystem til dine emballager, der kan godkendes i de EU-lande, hvor varer afsættes. ELLER, at der findes kollektivordninger i landet, der kan varetage opgaven på dine vegne. For langt de fleste gængse materialer vil der være etableret kollektivordninger, men vær OBS på, at der kan være variation i disse kollektivordninger fra land til land. Det kan være en meget bekostelig affære selv at skulle stå for at tage emballagen retur fra forbrugerne, så anvendes materialer, der ikke er omfattet af en kollektiv ordning, så vil det være en god ide at forsøge at udskifte dette materiale.
På Dansk Industris hjemmeside kan du få mere information omkring implementeringen af det udvidede producentansvar. Du kan også få adgang til landeoversigten, hvor du kan hente oplysninger om de respektive EU lands implementering af det udvidede producentansvar, herunder også kollektivordninger og eventuelle landespecifikke mærkningsordninger.
Spild ikke tiden
Selvom der stadig er mange ubekendte i forhold til den kommende kollektivordning i DK, så anbefaler vi, at du allerede nu gennemgår dine pakninger, så der er tid til at teste nye produkter og implementere nye pakninger.
I den proces er det meget vigtig at overveje, hvad emballagen skal kunne og hvilke påvirkninger den udsættes for undervejs, så pakningen både yder god beskyttelse for produktet, men også giver en god kundeoplevelse. Eksempler på påvirkninger er vakuum ved luftfragt, rystelser ved vejtransport, men også temperatur og luftfugtighed samt krav til stabel- og brudstyrke eller rivstyrke. Des flere forhold du selv er opmærksom på, des lettere bliver det at ramme rigtigt med den nye emballage.
*Billederettigheder: Dansk Industri*