Hvorfor plastik?

Som emballageleverandør bærer vi en del af ansvaret med at sætte plast i cirkulation, men selvom vi anerkender de store udfordringer affødt af plast, så er det også vigtigt at se brugen af plast i den fulde sammenhæng. Her kan du læse vores bud på nogle af disse overvejelser.

Hvorfor_plastik_2_

Hvorfor Plastik?

For MC emballage A/S spiller miljøet og vores miljø-aftryk en betydelig rolle, og overvejelser omkring miljøet er med i beslutningsprocesser, såvel som i vores rådgivning. Aktuelt er der en enorm fokus rettet mod plast, og den meget røre omkring plast optager os selvfølgelig meget. Senest er dokumentaren ”Hvorfor Plastik?” blevet vist på Danmarks Radio. En dokumentar, som med rette, rejser en del kritik og peger på problemer med brugen af plast. 

Skal vi droppe emballagen?

Vi skal huske, at emballager ofte løser reelle problematikker som f.eks. at beskytte vores varer under transport og håndtering, og sikrer de forbliver intakt. Miljøaftrykket af det produkt emballagen beskytter er typisk markant højere end emballagens miljøaftryk. For madvarer beskytter emballagen ikke kun under logistikken, men forlænger også holdbarheden og mindsker madspild. Ser vi på madvarers samlede miljøbelastning*, så udgør landbrug/fremstilling 70-80% og distribution udgør 15-30%, mens plast kun udgør 4%. I det perspektiv, giver det rigtig god mening at sikre god emballering af madvarer, da det mindsker madspild, og derigennem minimere miljøbelastningen. 

Skal vi erstatte plast med andre materialer?

Kigger vi isoleret på den fleksible plast, er disse typisk langt mere ressource effektive end alternative emballagematerialer.  Et udpluk af centrale punkter fra FPE** konkluderer bla.:

 • 40% af fødevarer i Europa pakkes i fleksibel plast, men fleksibel plast udgør kun 10% af forbrugt pakkemateriale
 • Lav vægt og lille volumen reducerer energiforbrug til transport og opbevaring
 • Mindre anvendt materiale resulterer i mindre emballage til indsamling, sortering og genbrug
 • Pakning af al mad i fleksibel plast, selv med 0% genanvendelse, ville reducere det samlede Co²-aftryk til emballage med 40% i EU, svarende til 1% af EU’s drivhusgasemissioner.

 Hvad gør vi?

Gennem gode samarbejder påvirker vi vores producenter til at udbyde produkter, som tager hensyn til miljøbelastningen i hele forsyningskæden. Desuden tilstræber vi at være på forkant med udviklingen og optage ny viden, så vi løbende kan tilpasse vores sortiment og rådgive vores kunder i en grøn omstilling. Når vi er med til at designe nye emballager, har vi fokus på, at den nye emballage er egnet til affaldssortering og genbrug. Fokus vil bla. være brug af monomaterialer, at delkomponenter i andet materiale skal være lette at skille fra hovedkomponenten og at emballagen skal være let at tømme. Desuden har vi altid fokus på at pladsoptimere i forhold til pakning på pallen, således vi sikrer, at emballagen optager mindst mulig plads under transport, f.eks. ved at pakke i højden, så den fulde højde i lastbilerne udnyttes.

Plastindustrien i Danmark har desuden givet sit bud på 5 initiativer til at gøre Danmark til en grøn genanvendelsesnation i verdensklasse:

 1. Opret en grøn plastfond med indtægterne fra de stigende afgifter på bæreposer
 2. Dansk plastgenanvendelse skal være i topklasse
 3. Den offentlige sektor skal efterspørge genanvendt plast via grønne indkøb
 4. Smartere design af plastemballage skal sikre mere genbrug og genanvendelse
 5. Ambitiøs implementering af EU’s producentansvar på emballage

Du kan læse de 5 initiativer i sin fulde længde her.

Vi henter vores informationer fra kilder som Miljø- og fødevarestyrelsen, Teknologisk Institut, Affaldsordning Danmark og Plastindustrien, men har også fulgt resultater af samarbejder bla. via seminar hos Gate21.

*Kilde Teknologisk Institut, baseret på undersøgelse fra UN FAO.

**Kilde Flexible Packaging Europe: https://www.flexpack-europe.org/en/toolkit-downloads.html

Relaterede indlæg
 1. Dine postordreposer er blevet lidt "grønnere"

  Med vores nye postordreposer kan du yde dit bidrag til at mindske forbruget af CO²

  Postordreposer_gr_n
 2. 4547 træer reddet i 2020

  I 2020 har MC emballage og vores kunder været med til at redde 4547 træer fra skovhugst, alene ved brug af papirfyldsløsninger og Pregis' Easypack teknologi. Det synes vi er værd at markere!

  Pregis_2020_Tree_certificate3
 3. Pakkefyld af genbrugspapir er både nemmere og tager hensyn til miljøet

  Mikkelsen Electronics A/S

  Pakkefyld af genbrugspapir betyder nemmere affaldssortering og miljømæssig omtanke

  Hos Mikkelsen Electronics har de skiftet deres EPS-pakkefyld ud med papirfyld af 100% genbrugspapir. Det falder både i tråd med virksomhedens fokus på bæredygtighed og har sikret nemmere affaldssortering for slutkunden.

  pexels-alina-blumberg-5908320
 4. Betonfabrik sparer 17 tons plastik med ny strækfilm

  Ikast Betonvarefabrik A/S

  Efter en dybdegående analyse af produktionslinjen indførte IBF en ny type strækfilm. Det kan tydeligt mærkes på bundlinjen og i CO2-regnskabet.

  Vi bruger flere tusinde ruller strækfilm om året, så enhver optimering kan have stor betydning i det lange løb. Derfor besluttede vi at undersøge, hvordan vi kunne optimere vores strækfilm

  Læs om strækfilmscasen hos IBF

  IBF
Udregn fragt
Din bestilling er overskredet den maksimale størrelse for levering med GLS.Du har stadig mulighed for at gå til kurven, ændre din ordre og opfylde kravene for GLS forsendelse.
Udregn leveringspris:

Fri levering ved ordrer over kr. 1500 ex. moms.

Vi anvender en automatisk fragtberegner, der kalkulerer prisen ud fra den samlede volume. Systemet er ret komplekst og der kan i enkelte tilfælde ske fejl i beregningen. Hvis du mener at beregningen af fragten på din bestilling er forkert, vil vi meget gerne kontaktes.