Sådan vinder din virksomhed kampen mod emballagespild

Nethandlen er i vækst, og det samme er emballagespildet. Men der er stort potentiale for, at din virksomhed kan optimere emballageforbruget, skåne miljøet og spare penge.

Coronakrisen varslede en ny æra for nethandel, da hele verden blev nødsaget til at virtualisere shoppingkurvene. På globalt plan steg nethandlen 27,6 procent*, og det kan også mærkes i Danmark, hvor køerne til pakkeshoppen er blevet ekstra tydelige.

I den forbindelse er vores emballageudgifter og CO2-forbrug højere end nogensinde før, hvorfor fokusset på emballagespild aldrig har været højere.

Læs her hvordan du vinder kampen mod emballagespild.

Bakke_med_vindm_ller

De mange forsendelser kræver store mængder pap og plastik, som kan beskytte varen under transporten. Men den ekstra emballage skaber også store udgifter hos virksomhederne og øget CO2-forbrug. Derfor kan det være en fordel både på bundlinjen og i CO2-regnskabet, at webshops bliver opmærksomme på at gå i hælene på den globale og nationale bevægelse mod emballagespild, som lige nu er i fuld gang.

I Danmark er den officielle målsætning at genanvende 150 procent mere plast i 2025 samt at mængden af emballage, der bliver genanvendt, skal vokse fra 55 til 65 procent. Samtidig viser en ny rapport, at danske butikker med simple justeringer  af emballagen kan spare sammenlagt 11,8 milliarder kroner og 600.000 tons CO2**

Mindre luft i pakken

De fleste har prøvet at modtage en pakke i alt for stor emballering. På lige præcis på det punkt er der stort optimeringspotentiale ifølge Seniorspecialist på Teknologisk Institut, Søren Rahbek Østergaard.

”Det er vigtigt, at virksomheder er opmærksomme på at pakke forsendelsen ind i de mindst mulige kasser, der er tilstrækkelige til at holde til det givne transportforløb. Men ofte er det svært, fordi ingen ved, hvordan pakken bliver behandlet undervejs. Derfor er virksomhederne nødt til at gætte sig frem til emballagemængden, og det gør det svært at finde frem til den helt korrekte mængde emballage,” siger han.

Ifølge Søren Rahbek Østergaard udgør emballage under 10 procent af ressourceforbruget i forbindelse med nethandel. Den langt største synder er transportleddet, som ofte fragter mere luft end gods.

”Selvom en lastbil er fyldt med pakker, sker det ofte, at langt størstedelen af det, der fragtes, er luften i papkasserne. Derfor kan hele leverandørkæden spare meget store beløb, hvis pakkestørrelserne bliver optimeret. Det skulle ikke undre mig, at en optimering af emballagen kan halvere mængden af lastbiler på vejene,” siger Søren Rahbek Østergaard, der mener, at en fælles indsats for at optimere emballagen kan give danske virksomheder et overskud på både bundlinje og klimakonto.

”Vores undersøgelser viser, at der er en helt klar sammenhæng mellem CO2-besparelser og besparelser i kroner og øre,” konstaterer Søren Rahbek Østergaard.

Gode råd og bæredygtige produkter

MC emballage bakker op om kampen mod emballagespild og anbefaler alle virksomheder at implementere retningslinjer i det daglige arbejde, der nedbringer emballagespild.

”En af de vigtigste ting, man kan gøre som virksomhed er at størrelsestilpasse emballagen, så fragten bliver optimeret. Emballagen skal altid tage udgangspunkt i de forhold produktet skal beskyttes mod og derfor kan man med fordel vælge det transportsystem, der kræver mindst beskyttelse af pakken” siger Trine Schmidt, Afdelingsleder hos MC emballage og tilføjer:

”Man skal også huske at vælge det bedst egnede emballagemateriale til formålet og bruge genbrugsmaterialer, som nemt kan affaldssorteres af slutbrugeren.”

Du kan skære ned på emballagespildet ved at have emballageoptimering med i overvejelserne, når du indkøber emballage. MC emballage anbefaler følgende produkter til at optimere dit emballageforbrug:

 • Postordreposer; Hvis dit produkt ikke kræver meget beskyttelse mod stød og slag, men er forholdsvis hårdført og blot skal beskyttes mod smuds og fugt, vil et folieprodukt ofte være tilstrækkelig emballering. Vores postordreposer indeholder genbrugsmateriale og kommer med ekstra perforation og klæbestrimmel, som betyder at posen let kan genanvendes, hvis pakken skal returneres.
 • Fleksible kasseløsninger; Har du med et produkt at gøre, som er mere skrøbeligt og kræver god beskyttelse mod stød og slag, så kan det være nødvendigt at anvende forsendelseskasser. Spænder dit sortiment samtidig over mange størrelsesvarianter, kan det være nødvendigt at udvide dit kassesortiment for at undgå at skulle fylde en stor kasse med en masse fyld for at beskytte et lille emne. Du kan også benytte vores kasser med riller, som kan tilpasses præcis den pakke, du sender. 
 • Maskinløsninger; Har du mange emner eller emner i varierende størrelser, kan en maskine være en hurtig vej til at størrelsesoptimere din pakning og spare både materiale og pakketid. Eksempelvis kan du investere i en kasserejser eller en kassenedskærer, som skræddersyer kassen på stedet. En horisontalvikler kan også være et godt bud på en løsning. på denne maskine kører produktet igennem en tunnel og vikles med folie.

Vil du også spare penge og CO2 i kampen mod emballagespild? Og vil du høre mere om vores bæredygtige løsninger? Så tøv ikke med at kontakte vores specialister.


* https://www.emarketer.com/content/global-ecommerce-update-2021

** https://www.gate21.dk/wp-content/uploads/2019/03/Opsamlingsrapport-Emballager.pdf

Kontakt os
Skriv til os og vi vil vende tilbage hurtigst muligt.
Relaterede indlæg
 1. Dine postordreposer er blevet lidt "grønnere"

  Med vores nye postordreposer kan du yde dit bidrag til at mindske forbruget af CO²

  Postordreposer_gr_n
 2. 4547 træer reddet i 2020

  I 2020 har MC emballage og vores kunder været med til at redde 4547 træer fra skovhugst, alene ved brug af papirfyldsløsninger og Pregis' Easypack teknologi. Det synes vi er værd at markere!

  Pregis_2020_Tree_certificate3
 3. Pakkefyld af genbrugspapir er både nemmere og tager hensyn til miljøet

  Mikkelsen Electronics A/S

  Pakkefyld af genbrugspapir betyder nemmere affaldssortering og miljømæssig omtanke

  Hos Mikkelsen Electronics har de skiftet deres EPS-pakkefyld ud med papirfyld af 100% genbrugspapir. Det falder både i tråd med virksomhedens fokus på bæredygtighed og har sikret nemmere affaldssortering for slutkunden.

  pexels-alina-blumberg-5908320
 4. Betonfabrik sparer 17 tons plastik med ny strækfilm

  Ikast Betonvarefabrik A/S

  Efter en dybdegående analyse af produktionslinjen indførte IBF en ny type strækfilm. Det kan tydeligt mærkes på bundlinjen og i CO2-regnskabet.

  Vi bruger flere tusinde ruller strækfilm om året, så enhver optimering kan have stor betydning i det lange løb. Derfor besluttede vi at undersøge, hvordan vi kunne optimere vores strækfilm

  Læs om strækfilmscasen hos IBF

  IBF
Udregn fragt
Din bestilling er overskredet den maksimale størrelse for levering med GLS.Du har stadig mulighed for at gå til kurven, ændre din ordre og opfylde kravene for GLS forsendelse.
Udregn leveringspris:

Fri levering ved ordrer over kr. 1500 ex. moms.

Vi anvender en automatisk fragtberegner, der kalkulerer prisen ud fra den samlede volume. Systemet er ret komplekst og der kan i enkelte tilfælde ske fejl i beregningen. Hvis du mener at beregningen af fragten på din bestilling er forkert, vil vi meget gerne kontaktes.